A New Open Layout Makes For a Breezy Beach Retreat on Nantucket By Becky Harris, Houzz


A New Open Layout Makes For a Breezy Beach Retreat on Nantucket By Becky Harris, Houzz This homeowner decided to purchase this house on Nantucket, Massachusetts, during his first trip to the island, and it’s easy to see why. Perched above the water, the charming shingle-style home had plenty of room for his young family of five. However, the interiors were closed in, dark and not conducive to getting into casual breezy beach mode. He immediately called in the professionals at Ike Kligerman Barkely, whom he’d worked with before, and left the remodel and interior design completely in their hands. They completed a full gut renovation and outfitted the house right down to the linens, utensils and stocked refrigerator in 10 months, a Herculean feat on Nantucket, where contractors are in such high demand that they have to be flown in each day, and the historic commission has plenty of demands of its own. The result is easy-breezy coastal style in a summer home where the family can kick off their shoes and let vacation mode wash over them. Photos by Peter Aaron/Otto Houzz at a Glance Who lives here: This is the summer home of a young couple with 1 son and 2 daughters. Location: Nantucket, Massachusetts Size: 4 bedrooms, 4½bathrooms The house was originally built in 1986, but this renovation took it down to the studs. There is new everything: systems, windows, chimney, roof and shingles.

This pergola and deck are also new. “Previously, there were just some tiny windows back here and you couldn’t even see the ocean from the house,” says architect Tom Kligerman. After working closely with the Nantucket Historic District Commission, the team obtained permission to add larger windows and French doors.

The new, open layout turned a warren of tiny dark rooms into breezy spaces that make the most of the coastal light with tones of cream and white. The backsplash is composed of a range of subtly different white tiles from Delft. New ceiling beams cozy up the space and connect the living room, dining room and kitchen spaces, while a series of louvered doors allows the family to shut off a mess in the kitchen from view during dinner. Pendant lamp: Hector Finch; stools: BDDW; range, hood: Viking; countertops: Calacatta marble

Shutters just add an easy, ephemeral feeling; they make the house feel relaxed,” Kligerman says. “They recall a room on a grand porch, the Caribbean or even the Far East.”

A round custom dining table maintains the open feeling — there are no sharp edges to maneuver around when going from room to room. The ceiling beams reinforce the connection between the spaces, while rugs help delineate each separate space. The millwork adds a slightly more formal look to this space (see it on the left in front of the built-in shelves). All of the floors throughout the house were replaced with hand-scraped reclaimed white oak.

Linen twill slipcovers stand up to the wear and tear of people coming in from the beach. Bright color makes its way into the relaxed living room via large paintings. French doors to the right lead out to the pergola-covered deck.

Upstairs in the master bedroom, more light colors create a feeling of coastal calm. A comfortable seating area in the dormer provides a quiet spot from which to enjoy the spectacular views.

Calacatta marble in the bathroom lends a luxe, more modern look. The clear glass keeps it feeling open in spite of the angled ceilings.

“The art barn is where the kids really get their ‘ya-yas’ out,” Kligerman says. The structure was once a freestanding one-car garage. Now it’s a playhouse where they can work on art projects, do puzzles and play games. Project architect: Alexander Eng, Ike Kligerman Barkley Interior designer: Mia Jung, Ike Kligerman Barkley Contractor: Thirty Acre Wood

 

View Article


STAY IN TOUCH FACEBOOK TWITTER YOUTUBE PINTEREST INSTAGRAM TUMBLR